TOIMINTA
PÖYTÄROOLIPELAAMINEN
Pöytäroolipeli eli tabletop role-playing game on oikean tai virtuaalisen pöydän ääressä pelattava roolipeli. Pöytäroolipeliä johtaa pelinjohtaja, jonka tarkoituksena on viedä tarinaa eteenpäin ja tarinan edetessä asettaa pelaajille sopivia haasteita. Peliä pelataan yhdessä tarinaa kertoen pelaajien ja pelinjohtajan välisenä vuoropuheluna.
Pöytäroolipelit ovat osa Mannun Vartijoiden ydintoimintaa, ja roolipelaamista pääsee harrastamaan joka toinen lauantai Mannun miiteissä. Miittipelit ovat aloittelijaystävällisiä ja uusille tehdään pelipöytiin tilaa, jos kiinnostusta on. Myöskin Mannun Vartijoiden piiristä voi löytää peliseuraa yksittäisiin pöytäroolipeleihin ja monen pelikerran mittaisiin pelikampanjoihin. Mannun Vartijat järjestävät myös yhdessä Joensuun Fantasiapelien kanssa D&D Adventurers' League pelejä, joita pelataan joka toinen torstai. Adventures League on pyörinyt jo usean vuoden ajan, ja siihen voi liittyä vapaasti mukaan uudella hahmolla milloin vain. Kaikki ovat tervetulleita Mannun Vartijoiden pöytäroolipeleihin, olit sitten kokenut tai kokematon roolipelaaja!
Hahmolomake on pelaajan tärkein työkalu. Siitä pelaaja näkee, missä asioissa hahmo on hyvä. Esimerkiksi mahtava soturi ei välttämättä ole paras mahdollinen hiippailija, mutta osaa lyödä vihollisia kovaa. Pelimaailmoja ja pöytäroolipelisääntöjä löytyy laidasta laitaan, jonka myötä valinnanvaraa on olemassa pöytäroolipelaamisessa. Vain mielikuvitus on rajana!
Roolipeleihin on lukematon määrä erilaisia sääntösysteemejä. Useimmissa sääntösysteemeissä hahmoille määritellään ominaisuuksia (attributes/abilities). Yleensä nämä ominaisuudet arvotetaan numeroilla, jotka kuvaavat hahmon kykyä suoriutua kyseistä ominaisuutta vaativasta haasteesta. Pelinjohtajan antamat haasteet, kuten taistelut ja hiippailu suoritetaan heittämällä noppia, jotka määräytyvät käytetyn sääntösysteemin mukaisesti. Arpaelementti, kuten nopan heitto, tuo roolipelaamiseen jännitystä ja yllätyksellisyyttä. Vaikka hahmo olisi hyvä vaikkapa kuulantyönnössä, hän ei aina onnistu suorituksessaan. Etenkään paineen alla. Toisaalta vaikkei hahmo olisi hyvä lukkojen tiirikoinnissa, saattaa hän rosvoretkellään onnistua yllättäen, vaikka vartijat hönkivät päälle.
LIVEROOLIPELAAMINEN
Live-roolipelaaminen eli larppaus on hyvin samankaltaista kuin improvisaatioteatteri. Pelaajat saavat pelinjohtajalta/-johtajilta vaihtelevan määrän tietoa hahmon historiasta, taustatarinasta, luonteesta sekä tavoitteista, joiden pohjalta pelaaja pääsee tekemään ratkaisuja ja toimimaan hahmon roolissa. Pelaajia kannustetaan myös olemaan yhteydessä hahmonsa kontaktien pelaajiin, mutta tärkeimmistä asioista ehtii keskustella myös pelipaikalla ennen peliä.
Sovittuna ajankohtana pelaajat ja pelinjohto saapuvat sovittuun paikkaan. Yleensä pelin alkuun on varattu aikaa rooliasun pukemiseen, meikkaamiseen ja muuhun proppaamiseen. Larppiasujen ei tarvitse olla aikakauden menetelmillä valmistettuja tai muuten historiallisesti tarkkoja, ja kanssapelaajilta voi kysyä asusteita lainaan. Tämän jälkeen käydään yhdessä läpi pelin säännöt, pelialue ja aikataulu ja mahdolliset muut asiat. Peli alkaa usein siten, että pelinjohto huutaa. "Peli alkaa!" ja muut toistavat tämän perässä.
Pelin aikana pelaajat eläytyvät roolihahmoihinsa, eli ovat niinsanotusti in-game. Pelipaikalla on yleensä myös sovittu off-game alue, missä voi käydä pelin aikana tarvittaessa. Kaikki off-game keskustelu pelialueella kannattaa pitää minimissä immersion ylläpitämiseksi, mutta erityisesti jos jotain sattuu oikeasti, kannattaa asia hoitaa off-game.
Juuso ja Kalevi ovat larppaamassa Thundarr barbaaria ja Conan Kimmerialaista. Hahmojen välille tulee riitaa, joka eskaloituu fyysiseen konfilktiin. Thundarr solvaa Conanin sukua, josta seuraa kaksintaistelu (pehmo-)miekoin. Pelin jälkeen Juuso tulee kehumaan Kalevin pelaamista. Asiat jotka tapahtuvat hahmolle, voivat olla hahmon mielestä kovinkin ikäviä, mutta samalla pelaaja fiilistelee aivan täysillä jännittävää ja dramaattista kohtausta pelissä.
“Oli tosi siistiä kun, sun hahmo heitti mun hahmon seinään!”
“Joo, oli tosi siistiä. Eihän suhun sattunut?”
“Ei. Oli hieno kohtaus.”
Pelistä ja hahmon juonesta riippuen hahmoilla on yleensä erilaisia tavoitteita, joita hahmot yrittävät suorittaa pelin aikana. Esimerkiksi jotkut hahmot haluavat pelastaa maailman, toiset taas haluavat hyötyä ympärillä olevasta kriisistä rikastumalla mahdollisimman suuresti. Joissakin larpeissa on mekaniikkoja, vaikkapa taikomismekaniikkoja, joilla mahdollistetaan mahdottoman mallintaminen.
Larpin turvamekaanikkoihin kuuluu turvasana, joka on yleensä "turvasana". Tällöin osallisena olevat pelaajat keskeyttävät tilanteen ja käyvät sen läpi off-game. Esimerkiksi pelaajat voivat sopia, että tilanteessa käy asia x, mutta asiaa x ei pelata. Tarvittaessa tilanteesta voidaan myös keskustella lisää pelin jälkeen, jos jokin jäi vaivaamaan.
Pelin jälkeen on usein jonkinlaista afteritoimintaa, ainakin kokoonnutaan vielä yhdessä pitämään debrief, joka yleensä sisältää fiiliskierroksen ja mahdollisuuden jokaiselle jakaa omia parhaita hetkiä pelistä. Pelin jälkeen on aikaa myös keskustella muiden pelaajien kanssa.
Usein larpin jälkeen voi kuulla puhuttavan larppulasta tai peldiksestä.
Larppula on seuraavan päivän krapulainen olo, joka johtuu usein siitä että pelaaja ei ole juonut tarpeeksi vettä tai syönyt kunnolla pelin aikana. Muistathan pitää huolta itsestäsi myös pelin aikana; vaikka hahmosi näkisikin nälkää, sinun ei tarvitse! :)
Peldis eli Post-Larp Depression on hahmosta irtaantumisesta johtuvaa eroahdistusta, pelimaailman ikävöintiä ja henkistä huonoa oloa larpin jälkeen.
Larppaamista on harrastettu Mannun Vartijoissa yhdistyksen alkuajoista saakka ja se on edelleen tärkeä osa yhdistyksen ydintoimintaa. Monet Mannun Vartijoiden jäsenet järjestävät larppeja Joensuussa. Nämä larpit ovat vuosien saatossa vaihdelleet esimerkiksi fantasiasta scifiin ja kauhuun. Mannun Vartijoilta on mahdollista hakea tukea larpin järjestämiseen. Jos tarvitset rahallista avustusta, kirjoitusapua tai ihmisiä npc-rooleihin, ota rohkeasti yhteyttä!
HISTORIAN ELÄVÖITTÄMINEN
Näyttävät puvut, sekä toiseen paikkaan ja aikaan eläytyminen ovat keskeinen osa liveroolipelaamisen lisäksi myös Mannun Vartijoiden toista ydintoimintaa: historian elävöitystä. Historian elävöittäminen on harrastus, jossa harrastajat pyrkivät eläytymään tietyn historiallisen ajan ihmisten elämään ajanmukaisen pukeutumisen, toiminnan – kuten vaikkapa leirielämän, ruoan, musiikin, kamppailulajien tai vaikkapa tanssin keinoin. Kuten liveroolipelit, historian elävöityskään ei lähtökohtaisesti ole sivustaseuraajille tarkoitettua teatteria, vaan harrastajilta toisille suunnattua toimintaa, jonka tarkoituksena on luoda elävöittäjille itselleen immersio historiallisesta miljööstä. Monet historianelävöitystapahtumat ovat kuitenkin myös yleisötapahtumia, kuten erilaisten historiallisten teemojen ympärille rakennettuja markkinoita. Näissä tapahtumissa näyttävästi pukeutuneet elävöittäjät saavat usein markkinakävijöiltä osakseen ihastelua.
Koska historianelävöistystapahtumissa toiminnan keskiössä on ennen kaikkea historiallisen toiminnan elävöittäminen, puuttuu elävöityksestä usein liveroolipeleille tyypillinen pelillisyys, draama ja juonellisuus. Usein elävöittäjät kuitenkin luovat itselleen tapahtumaan sopivan hahmon, johon eläytymisen intensiteetti vaihtelee kulloisenkin tapahtuman tyylin ja tarkoituksen mukaan. Lisäksi Suomessa järjestetään myös paljon historiallisia larppeja, jotka yhdistävät historian elävöityksen ja liveroolipelaamiseen.
Historian elävöitys on mainio harrastus paitsi historiasta ja historiallisen immersion kokemisesta kiinnostuneille, myös historiallisista puvuista ja pukuilusta innostuneille. Mannut ovat elävöittäneet historiaa laaja-alaisesti aina varhais- ja sydänkeskiajasta ruotsalaiseen varhaismoderniin sotilaselämään ja 1900-luvun alun suomalaiseen huviretkikulttuuriin. Mantujen kanssa pääset mukaan historian elävöitys-harrastukseen matalalla kynnyksellä, olitpa sitten ensikertalainen, tai kokenut konkari. Ilmoitamme tulevista elävöitystapahtumista someissamme ja autamme mielellämme kiinnostuneita esimerkiksi asujen kanssa. Mannun Vartijat osallistuvat vuosittain Hämeen Keskiaikamarkkinoiden elävöittämiseen yhteistyössä Todellisuuspakolaiset ry:n kanssa.
Keväällä 2023 aloitimme viikottaiset historiallisten tanssien harjoitukset ja yhdistys on ollut mukana järjestämässä kevät- ja syystanssiaisia Joensuussa. Tanssiharjoituksissa opettellaan matalalla kynnyksellä historiallisia salonki- ja maalaistansseja, sekä historiallisesti inspiroituneita bordonialaisia tansseja.
MINIATYYRISOTAPELIT
Miniatyyrisotapelin ytimessä on tarkoitus simuloida historiallista tai kuvitteellista taistelua maalatuilla miniatyyreillä kolmiulotteiseksi rakennetulla pelipöydällä. Visuaalisuus onkin erityisen tärkeä osa miniatyyripeliharrastusta: metallisten tai muovisten miniatyyrien kokoaminen ja maalaaminen, sekä näyttävän taistelukentän rakentaminen kukkuloineen, peltoineen, linnoineen ja metsineen on yhtä keskeinen osa harrastusta, kuin valmiiksi saatetun pelin pelaaminen.
Useita miniatyyripelejä voi pelata myös kilpailullisesti, mutta Mannun Vartijoiden tarkoituksena on edistää Joensuussa klassista miniatyyripelikulttuuria, jossa hampaat irvessä voiton tavoittelun sijaan tavoitteena on herrasmiesmäinen, immersiivinen ja tarinavetoinen pelaaminen maalatuilla miniatyyreillä ja hienosti rakennetuilla taistelukentillä. Tällä hetkellä Mannun Vartijoissa pelataan erityisesti vanhoja 1990- ja 2000-luvun Warhammer- ja Warhammer 40k miniatyyripelejä, joissa pelaajat pääsevät mittelemään armeijoilla joko perinteisessä fantasiamiljöössä, tai fantastisen avaruusoopperan pyörteissä. Lisäksi Mannussa pelataan myös pienemmän miniatyyrimäärän postapokalypitsen teeman Fall Out-peliä.
Miniatyyripelit ovat kokonaisvaltainen harrastus, joka tarjoaa kaikkea taiteellisesta itseilmaisusta aina taktisten pähkinöiden pureskeluun. Mannun kautta voit hypätä mukaan harrastukseen matalalla kynnyksellä: yhdistyksellä on pelipöytä maastoineen, sekä useita demotusarmeijoita kumpaankin Warhammer-peliin, joilla pääsee kokeilemaan pelaamista Mannun miiteissä, joko ohjattuna tai itsenäisesti. Lisäksi järjestämme maalaustyöpajoja, sekä vuosittain kevytmielisiä liigoja ja suuria megataisteluita.
Miittien ulkopuolella voit päästä kokeilemaan pelaamista kyselemällä demotusta Mannun someissa, erityisesti Joensuu Geek Societyn Retrohammer-alakanavalla Discordissa. Kaikista Mannun miniatyyripelitapahtumista ilmoitetaan Mannun Vartijoiden sosiaalisissa medioissa.
PEHMOMIEKKAILU
Boffaus eli pehmomiekkailu on kamppailulaji, jossa mallinnetaan miekkailua ja muilla aseilla taistelua edullisin ja turvallisin välinein. Boffausaseet ovat pehmustettuja, joten niillä taisteleminen on turvallista ilman erityisiä suojavarusteita. Boffausta voi harrastaa niin pelkästä huitomisen ilosta kuin historiallisten taistelutekniikoiden oppimiseksi, mutta ennen kaikkea se on hauska tapa saada hiki pintaan. Myös käsityötaitoja pääsee hiomaan bofferiaseita valmistettaessa.
Useimmat harrastajat käyttävät otellessaan Sotahuuto-tapahtuman sääntöjä. Lyhyesti, kun osut vastustajaa päähän tai torsoon, hän on poissa pelistä. Jos osut vastustajaa raajaan, sitä ei saa enää käyttää, ja jos vastustaja saa toisen osuman samaan raajaan tai hänen molemmat kätensä tai jalkansa ovat saaneet osuman, hän häviää. Otteluita voi käydä joko yksilö- tai joukkuetaisteluina. Boffauksessa on olemassa myös erilaisia skenaarioita, kuten turnaus, lipunanastus ja kuninkaan suojeleminen.
Sotahuuto on Suomen suurin boffaustapahtuma, jonne boffausharrastajat kokoontuvat vuosittain mallintamaan historiallisia taisteluita pehmustetuin asein. Mannun Vartijat ovat osallistuneet Sotahuutoon useana vuonna ja tunnettiinkin ennen Mannun Vartijain kaartina, mutta tapahtumaan osallistuminen jäi tauolle harrastuksen hiljennyttyä Joensuussa. Vuonna 2023 otettiin Sotahuutoon osallistuminen jälleen tavoitteeksi. Joensuulaiset osallistuivat tapahtumaan Savonlinnan Perkunaksen kanssa. Yhteistyön voimin Perkunas toi kotiin kolmannen sijan ja armeijalipun. Mannun Vartijat liittyivät jälleen Perkunaksen joukkoon taistelemaan kesän 2024 Sotahuutoon.
Kesän 2024 aikana Mannut treenaavat viikottain ulkona (säävarauksella).
Vuonna 2025 Mantujen boffauksen tavoitteena on:
-
Järjestää oma idän alueen treenileiri!
-
Jatkaa Perkunaksen kanssa yhteistyötä ja treenaamista!
-
Palauttaa Mannun Vartijat omana joukkona Sotahuutoon 2025, vaikka ilman omaa lippua!
Meidät löytää epäsäännöllisin väliajoin myös seuravista tapahtumista:
- Joen Yö
- ISYY:n järjestöpäivät Joensuussa
- JokiCon